Surova živila so zelo občutljiva na morebitno kontaminacijo, zato moramo stalno skrbeti za čistočo rok in delovne površine, pomisliti pa moramo na številne materiale, ki prihajajo redno v stik z našo hrano. Enako velja tudi za mnoge gotove jedi, ki so sicer pogosto nekoliko bolj odporne na takšne grožnje, a vseeno zahtevajo določeno pozornost. Na srečo imamo na voljo nekatere enostavne pripomočke, ki bistveno olajšajo dobro skrb za higieno pri delu s hrano.
Ena možnost so rokavice za enkratno uporabo, ki so splošno priznane kot učinkovit pripomoček tudi v profesionalnem gostinstvu. V vsakem primeru so takšne rokavice učinkovita zaščita pred mikroorganizmi, ki bi jih z rok lahko prenesli na živila, pa tudi v obratni smeri, torej z živil na telo. Pomembno pa je, da rokavice za enkratno uporabo res uporabimo le enkrat, sicer lahko kontaminiramo druga živila. Prav tako se na rokavicah kopiči nečistoča, če jih uporabljamo dlje časa. Na srečo so rokavice za enkratno uporabo zelo poceni in jih imamo lahko na zalogi v večjih količinah.
Tudi mnogi drugi materiali so pomembni za ohranjanje neoporečnosti živil in jedi. Predvsem materiali, ki služijo za dolgotrajnejše shranjevanje. To je lahko že enostavna aluminijasta folija, ki je povsem učinkovita za zaščito mnogih živil, lahko pa se poslužimo tudi kakšnih bolj sofisticiranih pripomočkov. Aluminijasta folija je zelo dobra za kratkotrajno shranjevanje gotovih jedi, če te niso tekoče ali preveč mehke. Zavijemo lahko predvsem piškote, pecivo, sendviče in podobne zadeve, pri teh je aluminijasta folija pogosto najbolj smiselna opcija za zaščito. Včasih pa je treba uporabiti druge pripomočke za varno rokovanje s hrano, še posebej, če jo nameravamo hraniti dlje časa. V poštev pride plastična embalaža, vakumske vrečke in podobne rešitve. Seveda pa je ključnega pomena tudi to, da živila v tem primeru shranjujemo v primernem okolju, običajno v zamrzovalniku.